Toverlantaarn Museum Heiloo

Het museum waar de historie van beeld en verhaal tot leven komt.

Museumcollectie

Bezoek MuseumBezoekinfo

ContactContact en bezoekadres

NieuwsNieuws

Welkom op de website van Toverlantaarn Museum Heiloo

Vroeger trok de Luikerwaal, de 'lantaarnist', van kermis naar kermis en van herberg naar herberg. In het magische licht van de toverlantaarn werden antieke hand beschilderde glas platen getoond. Een unieke ervaring welke nu in enkele zalen in het souterrain van het Willibrordus Business Centrum worden vertoond. Een presentatie over de ontwikkeling van lantaarns en lantaarnplaten waarover een lantaarnist in het openbaar, maar ook kinderen, konden beschikken.

In Toverlantaarn Museum Heiloo wordt een collectie toverlantaarns (projectoren voor glazen dia’s) getoond welke uit lang vervlogen tijden stammen (van 1720 tot 1920). Een tijd waarin er nog geen moderne media, computer, tv, video, film bestond. Een tijd waarin de mensen nog alle tijd hadden om te genieten en zich te verbazen over de wondere wereld van verhalen en lichtbeelden, welke zelfs soms bewogen.

Beoordeel het Toverlantaarn Museum Heiloo met een Google Review:


Op zolder gevonden

Je zou zomaar eens je zolder opruimen en een soort toverlantaarn tegenkomen. Die bleek van de ouders van Pieter van Kuik te zijn en naar schatting zo'n 80 jaar oud. De lantaarn is een kinematograaf van de Duitse firma Ernst Plank waarmee zowel toverlantaarnplaatjes als de eerste filmpjes konden worden vertoond. Bij aanschaf was de lichtbron een olielampje. Deze is niet meer aanwezig en Pieter vertelde dat ze later een electrisch lampje door de schoorsteen hadden laten zakken. De lantaarn is helaas in minder goede staat en geleverd met een aantal losse onderdelen. Een opknappertje zo gezegd. Er was nog wel een doosje met glasstroken bij.