Stichting Toverlantaarn Museum Heiloo

Het museum waar de historie van beeld en verhaal tot leven komt.

Museumcollectie

Bezoek MuseumBezoekinfo

ContactContact en bezoekadres

NieuwsNieuws

Welkom op de website van Stichting Toverlantaarn Museum Heiloo

In vroegere dagen trok de Luikerwaal, de 'lantaarnist', van kermis naar kermis en van herberg naar herberg. In het magische licht van de toverlantaarn werden antieke hand beschilderde glas platen getoond. Een unieke ervaring welke nu in enkele zalen in het souterrain van het Willibrordus Business Centrum worden vertoond. Een presentatie over de ontwikkeling van lantaarns en lantaarnplaten waarover een lantaarnist in het openbaar, maar ook kinderen, konden beschikken.

Bij Stichting Toverlantaarn Museum Heiloo wordt een collectie toverlantaarns (projectoren voor glazen dia’s) en de zeer oude glas dia's getoond welke uit lang vervlogen tijden stammen (van 1720 tot 1920). Een tijd waarin er nog geen moderne media, computer, tv, video, film bestond. Een tijd waarin de mensen nog alle tijd hadden om te genieten en zich te verbazen over de wondere wereld van verhalen en lichtbeelden, welke zelfs soms bewogen.

Beoordeel het Toverlantaarn Museum Heiloo met een Google Review:


Het Leven van Jezus

Het Toverlantaarn Museum Heiloo is erin geslaagd om een bijzondere serie lantaarnplaten te bemachtigen welke rond 1910 gemaakt is door de glasschilder J.W.H.C. van Staveren uit Gouda. Deze serie is op Paaszaterdag 20 april 2019 te bewonderen in ons museum. Een bijzondere bewerking is gemaakt waarbij de platen gecombineerd zijn met muziekfragmenten van het Weihnachtsoratorium en de Mattheus Passion. Deze bewerking wordt met regelmaat op de TV in het museum afgespeeld zodat ook van de muziek genoten kan worden.