Ontstaan van het museum
Het museum is ontstaan toen de collectie toverlantaarns, toverlantaarnplaten en aanverwante items van verzamelaar Martin Vliegenthart niet meer in zijn huis paste.
Rond 1970 is hij per ongeluk met zijn verzameling begonnen.
Zijn vader was onder-directeur bij de meelfabriek "De Korenschoof" in Utrecht. De fabriek werd in 1970 gesloten. In een kelder van de fabriek werden toverlantaarnplaten van de fabriek, de machines, de winkels en het personeel gevonden. Maar er was geen toverlantaarn om al deze herinneringsbeelden te projecteren. Toen Martin in antiek winkel “Het Oog” in Utrecht een toverlantaarn zag staan, heeft hij deze gekocht. Nu konden alle toverlantaarnplaten van de fabriek goed bekeken worden.
Dit is het begin van een zeer uit de hand gelopen hobby.
In 2015 kreeg hij de tip dat men herbestemming voor het GGZ Willibrordus gebouw zocht. Het gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse normen om psychiatrische patiënten te huisvesten en zocht men een nieuwe bestemming voor de verschillende ruimtes. In een deel van het souterain, van het hoofd gebouw, is nu het Toverlantaarn Museum Heiloo gevestigd. En is de collectie opengesteld voor het publiek en zo kan iedereen kennismaken met de voorloper van alle hedendaagse presentatie middelen.
In 2019 heeft hij besloten "Stichting Toverlantaarn Museum Heiloo" op te richten en zijn collectie daar, in bruikleen ,in onder te brengen.