Het Leven van Jezus

Het Toverlantaarn Museum Heiloo is erin geslaagd om een bijzondere serie lantaarnplaten te bemachtigen welke rond 1910 gemaakt is door de glasschilder J.W.H.C. van Staveren uit Gouda. Deze serie is op Paaszaterdag 20 april 2019 te bewonderen in ons museum. Een bijzondere bewerking is gemaakt waarbij de platen gecombineerd zijn met muziekfragmenten van het Weihnachtsoratorium en de Mattheus Passion. Deze bewerking wordt met regelmaat op de TV in het museum afgespeeld zodat ook van de muziek genoten kan worden.

Lees meer

De Rode Kardinaalhoedjes bevolken het museum

Nee, het betrof niet de curie uit Rome! De Rode Kardinaalhoedjes is een club van 22 dames die een soort genootschap vormen. Wanneer zij samen op pad gaan dan is de kleding rood of paars compleet met rood hoedje. Ben je die maand jarig dan draag je een paars hoedje. Op 20 februari hadden ze een gezellige en afwisselende dag op Landgoed Willibrordus compleet met een dansworkshop, een high tea en een bezoek aan ons museum. Het was een feestelijk gezicht en de 21 dames hadden er zin in! Terwijl de ene helft van de groep een toverlantaarnvoorstelling kreeg, werd de andere helft rondgeleid. Ja, dan is een uur eigenlijk wat kort want er is veel te vertellen en te zien. De dames werden op deze manier teruggevoerd in de tijd en keken hun ogen uit. Het was een leerzame en gezellige drukte waar ook de vrijwilligers van het museum plezier aan beleefden.Lees meer

Op zolder gevonden

Je zou zomaar eens je zolder opruimen en een soort toverlantaarn tegenkomen. Die bleek van de ouders van Pieter van Kuik te zijn en naar schatting zo'n 80 jaar oud. De lantaarn is een kinematograaf van de Duitse firma Ernst Plank waarmee zowel toverlantaarnplaatjes als de eerste filmpjes konden worden vertoond. Bij aanschaf was de lichtbron een olielampje. Deze is niet meer aanwezig en Pieter vertelde dat ze later een electrisch lampje door de schoorsteen hadden laten zakken. De lantaarn is helaas in minder goede staat en geleverd met een aantal losse onderdelen. Een opknappertje zo gezegd. Er was nog wel een doosje met glasstroken bij.

Lees meer

Het museum presenteert zich op de Kerstmarkt

Vijf dagen stond een kraam van het Museum in winkelcentrum 't Loo in Heiloo in het teken van de Kerst. Een toverlantaarn liet wisselende beelden zien en er draaide continue een aantal filmpjes op een TV-scherm. Bovendien werd een oproep gedaan voor vrijwilligers in de rol van gastvrouw of gastheer. Ook kandidaat bestuursleden voor de Stichting Vrienden van het Museum werden opgeroepen. Het winkelende publiek kon er bijna niet omheen. Veel mensen stonden even stil en maakten een praatje.

Lees meer

Schenking van toverlantaarnplatenVanmiddag ontvingen we de heer Egbert Jan van den Bussche in ons museum. Vanuit Schipluiden had hij ons museum gekozen om een bijzonder deel van het familiebezit veilig te stellen. Het betreft zo'n 300 lantaarnplaten van glas waarvan een deel handgeschilderd en geproduceerd bij de firma Unger und Hoffmann in Dresden. Deze platen waren tussen 1910 en 1925 aangeschaft door de schoonvader, de heer E. ter Brugge. De onderwerpen varieren van sprookjes tot landschappen en stadsgezichten. Op de foto ontvangt gastvrouw Sissi Karsten de 7 kisten van de heer van den Bussche.

Lees meer

Heilooƫr vrijwilligers op bezoek

Zeven vrijwilligers van verschillende organisaties waren op 10 november op bezoek bij het Archeologisch Museum Baduhenna en het Toverlantaarn Museum Heiloo. Na een rondleiding bij Baduhenna en een kopje koffie met appeltaart en slagroom volgde het Toverlantaarnmuseum. Na een korte introductie werden de bezoekers rondgeleid. Ze vielen van de ene in de andere verbazing. Niet alleen de vele soorten toverlantaarns, maar ook de grote verzameling van kleurrijke en veelvormige toverlantaarnplaten riepen veel vragen op. Het bezoek werd afgesloten met een toverlantaarnprojectie van bijzondere platen.


Lees meer

Herfstvakantie 2018 in het Toverlantaarn Museum Heiloo

Tijdens de herfstvakantie organiseert het Toverlantaarn Museum Heiloo een speciale workshop voor kinderen. De kinderen maken kennis met toverlantaarns en de vele bijzondere toverlantaarnplaatjes die daarmee vertoond werden. Mooie verhalen werden op die manier tot leven gebracht. De kinderen gaan hun eigen verhaal tekenen en kleuren om deze daarna in de toverlantaarn zichtbaar te maken. Samen met de begeleidende ouder gaan ze op speurtocht door het museum. Natuurlijk ontbreekt het niet aan een glaasje limonade en wat lekkers. Ook voor de begeleidende ouder wordt gezorgd. De kosten bedragen zowel per kind als voor de begeleider € 4,00 per persoon. Voor de workshop op donderdag 25 oktober van 13:00 tot 15:00 uur is aanmelding uiterlijk 1 dag van tevoren noodzakelijk via het contactformulier op onze website https://magiclantern.nl/bezoekinfo/bericht-ons.

Lees meer

Website vernieuwd

Vanaf vandaag is de vernieuwde website in de lucht. Hier en daar zal nog wat geschaafd gaan worden. Bericht ons wanneer je tips ter verbetering hebt.

Lees meer